🚚 Fri fragt ved køb for mere end 399,-

🧶 Mere end 72 års ekspertise i garn

Dagstilbud! Udløber i aften kl. 23.59

Påsketilbud - Spar op til 80% og gør et kup!

Opskrifter

(875 produkter)

Her finder du gratis strikkeopskrifter og hækleopskrifter for enhver smag. Der er over 700 strikkeopskrifter og hækleopskrifter til gratis download. Med både moderne strikkeopskrifter og mere traditionsbunden strik, har du rig mulighed for at gå på opdagelse her på siden. Opskrifterne er lette at gå til, og er lavet af professionelle designere, for at sikre den højeste kvalitet.

Se som

Se også alle vores arkiv-opskrifter her.

Find inspiration til dit næste strikkeprojekt

Mayflowers strikkeunivers er en oase af inspiration. Du kender det sikkert - du elsker at strikke og hækle, men mangler den rigtige opskrift. Vi kender følelsen. Vi er selv garntossede, og elsker strik og hækling lige så meget som dig – for man kan ikke forestille sig en hel dag, uden at have haft garn i hænderne, kan man vel?

Kvalitets hækle- og strikkeopskrifter

Du kan gå på opdagelse i både gratis strikkeopskrifter og hækleopskrifter ved at klikke på linket.

Vores udvalg af opskrifter er bredt, og dækker designs fra de nyeste trends, gennem den mere klassiske stil og tilbage til retro. Uanset hvilken strikkeopskrift eller hækleopskrift der er tale om, forsøger vi at levere den let forståelig og af bedste kvalitet.

Mange forbinder strikke- og hækletrøjer med efterår og vinter, men det skyldes ofte forkert garnvalg. Derfor har vi da også designs til alle sæsoner – både strikke- og hækleopskrifter til sommer og vinter.

Find hækle- strikkeopskrifter efter niveau og kategori

Uanset om du har lidt eller meget erfaring inden for den kreative garnverden, har vi opskrifter skræddersyet til dit niveau. Til nybegyndere inden for strik og hækling har vi gratis hækle- og strikkeopskrifter på begynderniveau, som på enkel vis byder velkommen til den nye verden.

De øvede og mere erfarne strikkere kan finde gratis opskrifter med udfordrende snoningsmønstre, patentstrik, vævestrik, fair isle og meget mere. Hvis du hækler, er der også meget at vælge imellem. Både små bamser og større kreationer med mange elementer. Uanset dit niveau finder du med garanti en opskrift, der passer til dig.

I nedenstående oversigt kan du sortere mellem alle vores strikke- og hækleopskrifter. Har du allerede et projekt i tankerne? Find inspiration på vores undersider for: accessoriesbabystrikstrik til børndamestrik og strik til herrer.

Vælg den rette hækle- eller strikkeopskrift

Med over 500 moderne strikkeopskrifter og knap 100 gratis hækleopskrifter er det nemt at blive overvældet. Hvilken opskrift skal du vælge? Hvad skal du holde øje med?

Hvad vil du lave?

Først og fremmest skal du beslutte hvad du gerne vil lave. Det involverer naturligvis først og fremmest at beslutte om du vil hækle eller strikke.

Vi har mange gratis opskrifter på strikket tøj, så her skal du også vælge, om du vil strikke en sweater, en top, en hue eller måske noget helt tredje.

En sidste overvejelse er også modtageren. Vi har også en stor samling af gratis strikkeopskrifter til børn, så det er også muligt, at dit næste projekt er til familiens mindste.

Det er altid sjovere at strikke, når man har en klar vision om hvad man vil strikke, og hvem man vil strikke det til.

Vælg den rette sværhedsgrad

Håndarbejde skal både være sjovt og hyggeligt, og derfor er det vigtigt at finde den rette opskrift, som passer til dit niveau.

Vores sortiment inkluderer både udfordrende og begyndervenlige hækle- og strikkeopskrifter, så læs opskriften igennem inden du går i gang, så du er sikker på, at den ikke er for svær.

Teknikker og fremgangsmåde

Ud over sværhedsgrad er det også en god idé at overveje, om der er bestemte teknikker eller fremgangsmåder, som du drømmer om at afprøve.

Elsker du for eksempel at hækle stangmasker, eller vil du gerne prøve at strikke en bluse med raglanudtagninger?

Et projekt bliver altid mere sjovt, når du elsker processen, så find en opskrift med den rette fremgangsmåde.

Gode råd til garnerstatninger til hækle- og strikkeopskrifter

Du har fundet den perfekte opskrift, og nu er du klar til at gå i gang med dit næste projekt. Strikkeopskriften eller hækleopskriften er udskrevet og ligger klar, men garnvalget i opskriften får dig til at tøve. Måske er der tale om en uldsweater, men du er allergisk overfor uld – eller måske er garnet ganske enkelt udgået.

Hvis du ikke tidligere har været i denne situation, er det nemt at tænke, at du bliver nødt til at opgive projektet og finde en ny opskrift. Men heldigvis er det ikke så slemt. Du har nemlig mulighed for at erstattet det originale garn med et alternativ.

Den nedenstående guide er primært tiltænkt strikket eller hæklet tøj, hvor det er vigtigt at ramme et præcist størrelsesmål. Hvis du laver tæpper, hæklede bamser eller lignende, er det ikke helt så vigtigt at ramme præcist samme størrelse, og derfor er det endnu nemmere at substituere til en anden garnkvalitet.

Hold øje med strikkefasthed eller hæklefasthed

Først og fremmest skal du tjekke strikke- eller hæklefastheden på det originale garn til opskriften. Strikkefasten er vigtig, når du skal vælge alternativt garn.

Hvis du laver tøj og ikke overholder strikke- eller hæklefastheden, vil du opleve, at tøjet enten bliver for småt eller for stort.

Strikke- eller hæklefasthed er altid angivet som x masker = ca.10 centimeter, så det er nemt at sammenligne på tværs af forskellige garnkvaliteter.

I nogle opskrifter er det også vigtigt at holde øje med, at antallet af pinde pr. 10 centimeter passer. Det er især hvis længden af eksempelvis en bluse afgøres af et givent antal udtagninger.

Hav fibertypen i tankerne

Vores Mayflower Easy Care og Mayflower Cotton 8/4 har næsten samme strikke- eller hæklefasthed, så det er nærliggende at tænke, at de frit kan erstatte hinanden. Det kan de i nogle opskrifter, men du skal være opmærksom på forskellene i fibertyperne.

Alle typer af fibre har forskellige egenskaber. Uldgarn er for eksempel let og elastisk, mens bomuldsgarn er mere fast og strækker sig ikke. Derfor vil strikkede eller hæklede ting få vidt forskellige udtryk alt efter fibertypen.

For at være sikker på at få et godt resultat, er det en god idé at vælge en garnkvalitet, hvor fibertypen minder om det originale garn. Ideelt set udskifter du for eksempel én type uld garn med en anden type uldgarn.

Hvis du er i tvivl, er det altid en god idé at læse mere om det specifikke garn, som du overvejer. Vi rådgiver ofte om hvilke projekter, som garnet egner sig bedst til.

Beregn garnlængden

Når du udskifter én garnkvalitet med en anden, skal du sikre, at du stadig har garn nok. Garnnøglerne kan nemlig have forskellige løbelængde, og hvis erstatningen har en kortere løbelængde, skal du bruge flere nøgler – ellers risikerer du ikke have nok garn til hele projektet.

Lav altid en strikke- eller hækleprøve

Du bør altid lave en strikkeprøve inden du går i gang med et projekt, og det er ekstra vigtigt, hvis du ikke bruger de originale garn.

Når du laver en strikkeprøve, skal du strikke en lille lap i garnet, så du kan tjekke at strikke- eller hæklefastheden passer. Husk at vakse prøven, så du er sikker på, at fastheden passer efter vask.

En garnerstatning i praksis

Vi har skrevet om hvordan du bedst finder en garnerstatning, men det har kun være teori. Så måske er det relevant at kigge på et praktisk eksempel. Hvad gør du for eksempel, hvis du finder en nem strikkeopskrift på en sweater i vores Easy Care Classic uldgarn og ikke kan tåle uld?

Først og fremmest skal du naturligvis tjekke strikkefastheden på det originale garn. Her har Easy Care Classic en strikkefasthed på 22 masker = 10 centimeter på pind 4.

I teorien ligger Mayflower Cotton 8/8 tæt på denne strikkefasthed med 20 masker = 10 centimeter på pind 4, men bomuld er ikke elastisk, og derfor kan du ende med at den færdige sweater får et meget anderledes udtryk, som måske ikke matcher din forventning. Lad os derfor kigge efter andre alternativer.

Det bedste bud er sandsynligvis Mayflower Amalfi, som består af 52% bomuld og 48% viskose. Her bidrager viskosen med lethed og hjælper med at holde formen, så resultatet bliver mere lige det oprindelige garn. Og strikkefastheden er også rigtig fin, for den hedder 21 masker = 10 centimeter.

Men vi er ikke færdige endnu, for vi skal også kigge på løbelængden. Lad os antage, at du skulle bruge 10 nøgler Easy Care Classic i den oprindelige opskrift. Vores Easy Care Classic har en løbelængde på 106 meter pr. nøgle, så der skal i alt bruges 1060 meter garn til opskriften.

Til sammenligning har Amalfi kun en løbelængde på 95 meter pr. nøgle, så vi skal lige tjekke, om der er nok garn. Det gør vi ved at sige 1060 meter divideret med 95 meter pr. nøgle =11,16 nøgler. Det vil sige, at du skal bruge 11,6 nøgler Amalfi for at strikke opskriften, hvilket for en sikkerheds skyld bliver rundet op til 12 nøgler.

Og så mangler du faktisk bare at lave en strikkeprøve. Der var en enkelt maske til forskel i deres strikkefasthed, så du skal måske justere med en halv pindestørrelse. Det er også muligt, at du kan få det til at passe uden justering, og så er det bare med at komme i gang med dit strikkeprojekt.

Hvis du har problemer med en hækle- eller strikkeopskrift

Selv den mest rutinerede håndarbejdsentusiast kan løbe ind i problemer med en ellers nem strikkeopskrift. Når det sker, er der nogle gode råd, som kan hjælpe dig på vej.

Læs hele opskriften igennem igen

Du bør altid læse hele opskriften igennem inden du går i gang med et projekt. På den måde får du skabt et overblik og kan samtidig se hvor de mest udfordrende elementer er i opskriften.

Hvis der opstår problemer med en opskrift, er det en god idé at genlæse hele opskriften fra ende til anden. Det kan være, at du har misforstået noget, da du læste opskriften igennem første gang.

Lav en mindre test

Ofte er det bare et enkelt element, som kan drille i en strikkeopskrift. Måske er det et hulmønster, som ikke ser rigtigt ud eller du kan døje med at få nogle udtagninger.

Det kan være frustrerende at skulle starte forfra igen og igen, så du kan gøre det nemmere for dig selv ved at lave en lille lap, hvor du tester teknikken. Derefter kan du genoptage arbejdet, når der er styr på det.

Få hjælp af en du kender

Det kan være guld værd at få hjælp at en erfaren strikker eller hækler – og det er især godt, hvis I har mulighed for at sætte jer sammen fysisk.

Det kan være en både lærerig og hyggelig oplevelse, som kan ende med at blive kvalitetstid. Selvom du er erfaren, kan det hjælpe meget at kigge på opskriften med en anden.

Spørg om hjælp online

Der er mange, som bruger Mayflowers gratis opskrifter, og derfor er der sandsynligvis også andre, som kan hjælpe dig videre med en bestemt opskrift.

På Mig & Mayflower på Facebook er der mulighed for at stille spørgsmål til andre om Mayflowers opskrifter. Ofte kan du komme i kontakt med andre, som har fulgt samme opskrift.

Send os en besked

Hvis du har prøvet andre muligheder uden held, så send os en besked. Vi vil gerne hjælpe dig med at komme godt i mål med min opskrift – og samtidig kan vi lige dobbelttjekke om opskriften skal justeres og om elementer skal uddybes.

Sammenlign /8

Indlæser...