Filtgarn

Garn til filt

Teknikken med at filte uld garn har eksisteret i utrolig mange år og bliver også brugt den dag i dag.

Filtegarn er et spændende garn, da det åbner op for nogle nye anvendelsesmuligheder. De fleste ved, at man kan bruge garn til fx at strikke eller hækle en trøje eller nogle strømper. Men det er ikke alle, der har prøvet at bruge garn til filt. Filtegarn kan naturligvis også stadig bruges til et almindeligt strikke- eller hækleprojekt, men det er oplagt også at prøve at give sig i gang med at filte garnet.

Og hvordan filter man garn? Filtegarn er ubehandlet garn af 100% uld. Uldfibre har fra naturens side nogle små skæl, og når ulden bliver vasket, vil skællene automatisk klistre sig sammen og få fx den strikkede eller hæklede hjemmesko til at krympe. Efter filtningen vil uldgarnet være kompakt og mere tykt, men vi stadig være blødt og give en skøn varme fx som futter eller luffer.

 

Uldgarn, der ikke filter, er således behandlet uld som superwash-behandlet uld, da superwash-behandling netop påføres for at få de små skæl til at lægge sig ned, så garnet kan vaskes i maskine ved højere grader uden at filte.

Når du har filtet dit håndarbejde og tager det ud af vaskemaskinen, er det vigtigt, at du trækker arbejdet i form, mens det stadig er fugtigt. Hvis du lader det tørre, er det ikke muligt efterfølgende at rette på længde eller bredde, og det vil i stedet igen være nødvendigt at bløde det op i vand for derefter at trække det i den ønskede facon.

Der er utrolig mange muligheder, når det kommer til garn og filt. Der er fx mulighed for at lave nogle lækre, lune hjemmeskole, en filtet taske, luffer, siddehynder, kurve og meget mere. Kun fantasien vil sætte grænser, og bruger du forskellige farver af chunky filtegarn til at lave eksempelvis mønstre, vil det stadig stå flot efter at være blevet filtet.