Alpaka

Det er nemt at blive forelsket i alpakauld, når man mærker, hvor blød den er, og glæden ved den luksuriøse uld bliver kun større, når man lærer mere om den. Alpakauld er én af de mest efterspurgte garnfibre, hvilket ikke kun skyldes uldens naturlige blødhed. 

Alpakaer blev domesticerede for 5.000 år siden, men man mener, at man brugte deres uld allerede 4.000 år før dette tidspunkt. Inca-civilisationen kaldte ulden for 'gudernes fibre'. Dengang var tøj i god alpakauld forbeholdt kongelige, men i dag er alpakauld efterhånden blevet alle mands eje.

Generelt er alpakauld både mere slidstærkt og lettere end almindelig fåreuld. Derudover er det også markant varmere end fåreuld, da alpakaulden har hule fibre, som giver en endnu bedre isoleringsevne. 

Du bør især overveje at prøve garn i alpakauld, hvis du synes, at fåreuld kradser. Du kan i så fald være allergisk over for den lanolin, som naturligt findes i fåreuld. Men da der ikke er lanolin i alpakauld, oplever mange allergikere, at de kan bruge alpakauld uden gener. 

Alpakauld skal oftest håndvaskes. Det har dog den store fordel, at det også naturligt er lugtbestandigt og sjældent har behov for vask. Ofte kan en alpakasweater for eksempel vedligeholdes ved blot at blive hængt til luftning. 

Baby Alpaca Baby Alpaca
Outlet
Spar 46%
 
Normalpris DKK 35,00
DKK 19,00
Casablanca Lux Casablanca Lux
Tilbud
Spar 11%
 
Normalpris DKK 45,00
DKK 40,00
Elba
 
 
DKK 39,00
New Sky New Sky
Outlet
Spar 57%
 
Normalpris DKK 69,00
DKK 30,00
New Sky Light New Sky Light
Outlet
Spar 57%
 
Normalpris DKK 69,00
DKK 30,00
Santiago
 
 
DKK 69,00
Taormina Taormina
Tilbud
Spar 25%
 
Normalpris DKK 199,00
DKK 149,00
Taormina Shade
Nyhed
Spar 25%
 
Normalpris DKK 45,00
DKK 33,75

Hvad er alpakagarn?

Alpakagarn er spundet med ulden fra alpakaer. Alpakaen tilhører arten af lamadyr, som inkluderer alpakaen, vicuñaen, guanakoen og lamaen. Her er vicuñaen og guanakoen vilde dyr, mens alpakaen og lamaen er husdyr, som er fremavlet fra de vildtlevende dyr. 

Fra naturens side kan alpakaer have omkring 22 forskellige farver, men du kan naturligvis få alpakagarn i alle regnbuens farver, for alpakauld er også velegnet til indfarvning. 

Alpakaen er især kendt for at have ufatteligt fin uld med hårfibre, der kan vokse sig op mod 50 centimeter lange. Derudover er alpakauld omkring fem gange varmere end fåreuld, da alpakaulden har hule fibre, som gør dem endnu bedre til at holde på varmen. 

Alpakagarn er blødt, luksuriøst og slidstærkt, hvilket gør det perfekt til varmt vintertøj, men ligesom garn i andre organiske fibre er det også åndbart, så kroppen kan slippe af med overskydende varme. 

 

De forskellige typer alpakauld

Der findes to forskellige arter af alpakaer: suri og huacaya. Begge arter har en vidunderlig uld, men de bruges ikke til de samme formål.

Suri-alpakaen har langt og glat hår, der nærmest giver en illusion af at vokse i dread locks. Disse hår krøller ikke, og derfor bruges de ofte til vævning, men du kan også sagtens finde garn med suri-uld. Det var også denne type af alpakauld, som blev reserveret til de kongelige i inca-tiden.

Til sammenligning har huacaya-alpakaen en mere krøllet og fluffy uld. Dens udseende er mere klassisk og ligner det, som folk forbinder med en alpaka. Den krøllede uld er ekstra elastisk, hvilket gør det perfekt til garn. 

Du har måske også hørt om baby alpakauld. I modsætning til, hvad navnet antyder, klippes denne type af uld ikke fra en helt ung alpaka, men er derimod en beskrivelse af den ekstraordinært fine uld fra en voksen alpaka. 

 

Alpakauldens egenskaber

Alpakauld har mange naturligt gode egenskaber, og det er derfor en meget eftertragtet fibertype.

Først og fremmest er alpakaen avlet til at leve i et barskt klima, og derfor har den ufattelig varm og velisoleret uld. Som tidligere nævnt er er alpakauld fem gange varmere end fåreuld, hvilket kommer sig af alpakaens barske oprindelsesklima. 

Alpakauld er også ufatteligt blødt, hvilket giver det en dejlig og luksuriøs følelse. De fine fibre giver en unik blødhed, som du ellers kun oplever ved den absolut fineste merinould. Da babyalpaka er endnu blødere, kan selv personer med meget sart hud bære alpakauld. 

Sidst men ikke mindst er alpakauld også allergivenligt, da det ikke indeholder lanolin. Lanolin er et fedtstof, som findes i fåreuld. Almindeligvis er dette ikke en dårlig egenskab, men nogle mennesker oplever allergiske reaktioner på fedtstoffet, hvilket kan give udslæt eller kløe. Disse mennesker vil typisk opleve, at selv det blødeste uldgarn kan kradse. For denne gruppe kan alpakauld være et godt alternativ til fåreuld.

 

Fordele og ulemper ved at bruge alpakagarn

Alle fibre har fordele og ulemper, og dette gælder også alpakagarn. Hvis du kender disse fordele og ulemper, bliver det dog markant nemmere at bruge fibrene optimalt – uanset om du vil strikke eller hækle i rent alpakagarn eller en alpakablanding.

 

Fordele ved alpakagarn

- Dejlig varmt

- Vidunderligt blødt

- Indeholder ikke lanolin

- Organisk og åndbart

 

Ulemper ved alpakagarn

- Skal normalt håndvaskes

 

Vask og vedligeholdelse af alpakafibre

Alpakauld bør ikke normalt ikke maskinvaskes, da det skader de fine fibre. Det fremgår også af banderolerne på vores alpakagarn, så husk altid at følge disse anvisninger, når du skal vaske tøj med alpakauld.

Heldigvis er det ikke svært at håndvaske tøj. Vi har lavet en generel guide herunder. Hvis der er informationer på banderolen, som afviger fra guiden, så skal du altid følge banderolens anvisninger.

 

Sådan vasker du alpakagarn:

1. Læg tøjet i en balje med lunt vand og en mild uldsæbe. 

2. Når tøjet har lagt i blød, kan du forsigtigt rense sæben ud af tøjet med rent vand.

3. Pres overskydende vand ud af tøjet, men vrid det ikke, da vridning kan trække tøjet ud af form. 

4. Læg tøjet fladt på et håndklæde og lad det liggetørre. Vær opmærksom på, at tøjet ligger i den rigtige form, og ellers skal det trækkes let i den ønskede form. 

 

Det kan måske virker uoverskueligt at skulle håndvaske tøj, hvis du ikke er vant til det, men processen er faktisk både nem og hurtig. 

Derudover skal du også være opmærksom på, at uldtøj ikke skal vaskes nær så ofte som andet tøj. Tøj i uld optager generelt ikke lugte, så derfor vil det oftest være tilstrækkeligt at lufte tøjet efter brug. Derfor vil vask sjældent være nødvendigt, medmindre der kommer pletter på tøjet. 

 

Gode idéer til projekter med alpakagarn

Det er nemt at blive forelsket, når du mærker på et nøgle garn med alpakauld. Når garnet ligger derhjemme, opstår der dog hurtigt et spørgsmål, for hvad skal du egentlig lave med garnet? Hvilke hækle- eller strikkeprojekter kunne være spændende at kaste sig over?

Mayflower har heldigvis en lang række opskrifter til vores alpakagarn, men der er også nogle generelle projekter, som du kan overveje, da de er oplagte til netop alpakauld. 

I teorien kan du bruge alpakauld til de fleste projekter, men vi har alligevel nogle anbefalinger til ekstra oplagte projekter, som du finder nedenfor. 

 

Sjaler og tørklæder:

Alpakagarn er helt perfekt til sjaler og tørklæder, da disse beklædningsgenstande ofte bæres helt oppe mod den sarte hud ved halsen. Her er der større risiko for, at et andet garn i en anden fiber kan klø, så det kan være en god idé at prioritere at bruge den bløde alpakauld. 

Vi anbefaler især at bruge alpakauld til sjaler og tørklæder, hvis du i forvejen har sart hud, og garnet er derfor naturligvis også perfekt til familiens børn.

 

Huer:

Denne anbefaling lægger sig op ad rådet om at lave sjaler og tørklæder i alpaka, for alpakauld er også perfekt til huer, hvis du vil undgå kløe i vinterkulden. 

En god hue skal helst være varm, men risikoen, for at det klør, øges også, hvis du først begynder at svede. Derfor anbefaler vi netop, at du bruger alpakauld, da den er åndbar og derfor giver god komfort, ligesom du også vil nyde godt af de ultrabløde fibre.

I forhold til hæklede og strikkede huer er det også en kæmpe fordel, at alpakauld varmer så meget. På denne måde behøver du ikke at lave tykke og klodsede huer for at kunne holde varmen, men derimod kan du nøjes med en tynd hue, som endda kan være under cykelhjelmen. 

 

Sweatere og cardigans:

Man siger, at der ikke findes noget bedre end en uldsweater på en kold dag, men den påstand holder man kun fast i, indtil man har prøvet en sweater, som er strikket eller hæklet ved brug af alpakauld. 

Som en ekstra bonus vil du også opleve, at en alpakasweater kan være både tyndere og mere luftig, hvilket giver en større følelse af frihed. Vink farvel til de tunge, klassiske sweatere, for alpakaulden giver dig helt nye muligheder!